B A K L A V A  

           KAKO NAPRAVITI NAJBOGATIJU I NAJSOCNIJU BAKLAVU

 

 


      B A K L A V A

 

SASTOJCI: 


900g-1 kg tankih kora za baklavu

8 jaja

350g secera 

550 ml ulja

100g mljeveni oraha

1,5 prasak za pecivo

2 kesice vanile secera 

500g pavlake

900g mljeveni oraha 

100ml ulja 

20g putera ili margarina 

 Sirup ili agda:

2l vode

1kg secera



POSTUPAK RADA:

Jaja,secer,pavlaku,ulje i vanilin secer umutiti dobro, nekih 10 minuta.  Zatim dodati  prasak za pecivo i mutiti jos 10 minuta.  Na kraju dodati 100g mljeveni oraha i kratko umutiti.

U podmazan pleh ili odgovarajucu tepsiju stavljamo jednu koru  koju premazemo gore navedenim umucenim filom od prilike dvije manje kutljace.Po tom stavljamo drugu koru pa opet premazujemo filom ,trecu i cetvru premazemo filom a onda posipamo mljevenim orasima. Postupak ponavljamo sve dok imamo materijala. 

Vazno je samo da za kraj ostavimo dvije kore koje nicim ne premazujemo.

Potom isjecemo baklavu na zeljene oblike i velicinu.

Ulje i puter ( margarin) dobro zagrijemo i prelijemo ravnmjerno po isjecenoj baklavi.  

Baklavu stavljamo u predhodno zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecemo od 40- 50 minuta zavisno od vase rerne.

Sirup ili agdu to jeste vodu i secer kuvamo od 5-10 minuta. 

Pecenu baklavu zalivamo hladnim sirupom (agdom) i ostavljamo da se dobro ohladi 

 

 Sutradan je konzumiramo i uzivamo u svakom smislu ze rijeci.

Za mene je ovo jedna od najbogati i najukusnih baklava koje sam jela.

Za sve ljubitelje baklave  topla i iskrena preporuka da probaju.

Nije zgorega da napomenem da sam ja od ove kolicine i na ovaj nacin isjecene baklave dobila 32  komada koja nisu nimalo mala.

 


  

Detaljan postupak rada pogledaj te u video.



Autor: SACE RECEPTI


 

 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SACE RECEPTI - KOLACIC OD DVA SASTOJKA

POGACA - PRELEPA POGACA ZA POKLON